May 10, 2011

Jalapeños umpluti cu branza

Cînd si cînd cumpar acesti jalapenos umpluti cu brînza, dar congelati si îi coc eu. Îmi plac foarte mult,dar mi-e lene sa-i fac, si cum îi manînc doar eu, preferam sa-i cumpar. Azi m-am hotarît sa mi-i fac eu si nu-mi pare rau. Au iesit deliciosi rau! I-au placut si sotului, asa ca de-acum nu mai cumpar. M-au pierdut aia din industria jalapenosilor umpluti! :D Ce-i drept, prepararea acestor ardeiuti umpluti necesita ceva munca. Rezultatul însa, este extrem de satisfacator, deci merita!




  • 10 jalapenos
  • 100 g brînza cremoasa (philadelphia de ex.)
  • 1 galbenus de ou
  • sare
  • 1 ou întreg
  • pesmet






Pentru a avea o textura fina de tot, am curatat jalapenos cu curatatorul cu dinti.
Cel special pentru curatat pielite. Cu cel fara dinti de curatat cartofi, nu merge.





Am taiat ardeii în jumatate si i-am curatat de seminte si pielitele din interior.





Brînza am amestecat-o cu un galbenus si putina sare, pîna am obtinut o crema fina.
Cu aceasta crema am umplut jumatatile de jalapenos, folosind o lingurita mica.



Am dat ardeii umpluti prin oul batut.



I-am tavalit usor prin pesmet.



Apoi i-am asezat pe o tava cu hîrtie de copt si i-am dat în cuptorul neîncalzit, fixat la 200°C.
Am uitat sa-l preincalzesc, si voi ramîne la metoda asta, pentru ca au iesit foarte bine.



I-am lasat la copt pîna s-au rumenit usor deasupra. A fost suficient.

Cei pe care-i cumparam, aveau un dip rosiatic cumva translucid cu gust de ardei,
care nu îmi placea deloc. Pentru ca voiam sa îi înmoi si eu în ceva, cît s-au copt
ardeiutii mei, am inventat un sosulet rece, care a mai iesit si tare bun! :D


  • 2 linguri crema de brînza
  • 1 iaurt
  • 2 linguri lapte
  • cîteva pistile de sofran
  • 1 lingura pasta concentrata de rosii
  • erba cipollina tocata
  • sare


Initial nu vroiam sa folosesc si pasta de rosii, dar îi lipsea sosului din"dulceata",
asa ca am pus o lingura si asa a iesit perfect/adica pe gustul nostru.
Am înmuiat pistilele de safran în lapte fierbinte (la MO) , am strecurat laptele,
apoi am facut sosul rapid, amestecînd bine toate ingredientele, pîna s-au omogenizat.





Notite:

-aveti grija în timp si dupa ce curatati ardeii. Nu va atingeti la ochi, nas... niciunde!
-daca aveti vreo zgîrietura la degete, folositi manusi la curatat
-dupa curatare, spalati-va mîinile foaaarte bine cu apa calduta si detergent de vase/sapun
-atît la curatat, umplut, cît si tavalit prin ou si pesmet, trebuie lucrat usor cu atentie, pentru ca în toate fazele se rup, sau se deformeaza foarte repede
-cine nu-i vrea cu dip, cred ca o salsa cruda din avocado, rosii,ceapa... etc, ar merge perfect

10 comments:

  1. Imi place reteta si modul de preparare, felicitari pentru pricepere...O seara placuta.

    ReplyDelete
  2. o reteta foarte interesanta! cred ca este foarte buna, ceva gen ardei umpluti cu branza? ... o seara placuta!

    ReplyDelete
  3. tare buni trebuie sa fie !pe-aici nu se gasesc jalapenos, cred insa ca se poate improviza ceva !cam migaloasa treaba,dar cred ca merita

    ReplyDelete
  4. Femeie, tu de unde cumperi răbdarea? :D
    Orice e iute, pentru mine e minunat. Sunt sigură că-s delicioşi, dar în acest moment nu promit că am răbdare să mă apuc de făcut.
    Înghit în sec! :P

    ReplyDelete
  5. Da,Adela,seamana cu ardeii umpluti cu brînza,dar astia sînt putin iuti,si fac o crusta faina.Mie-mi plac tare mult.

    ReplyDelete
  6. Pansy,da,sigur se poate improviza ceva.Ardei mai mici si carnosi se gasesc peste tot.Nu conteaza ce culoare au sau ce varietate folosesti.Important e sa-ti placa tie acei ardei,si sa se poata umple.Daca gasesti din cei mici si mai grasuti asa ca gogosarii,le poti taia un capacel,îi cureti în interior cu o lingurita mica de espresso,si îi umplii asa întregi.

    ReplyDelete
  7. Arcadia,cuscra,stiu ca nu pare,dar te asigur ca-s una dintre cele mai nerabdatoare firi posibile.Totusi anumite chestii(mai ales alea cu brînza),intra în categoria -pasiune- :D...si asta depaseste chiar si nerabdarea mea =))

    ReplyDelete
  8. Super reteta,in seara asta si eu imi fac :).Multumim de reteta :)

    ReplyDelete
  9. Imi place reteta si in seara asta am sa o incerc :)

    ReplyDelete