August 21, 2011

Vinete în sos chinezesc II

Azi am facut vinetele în sos chinezesc, putin altfel. Total vegetal. Ideea de baza este aceeasi, doar ca de data asta am jonglat putin cu ingredientele. Am dublat cantitatea de supa, care de data asta a fost  vegetala, am pus mai mult vin rosé în loc de alb, ulei de orez si ardei iute din otet. Am servit cu taitei din faina de orez. Delicioasa combinatie! Parca merge mai bine decît cu orez.


        Ingrediente:
  • 2 vinete mari
  • 3 catei de usturoi, feliat subtire
  • 1 ardei iute din otet, taiat rondele fine
  • 200 ml supa vegetala
  • 100 ml vin rosé (sau alb)
  • 1 lingurita amidon de porumb
  • 30 ml sos de soia
  • ulei de orez
  • taitei de orez sau orez natur, simplu, wild, jasmine...

Am curatat vinetele, le-am taiat felii grosute de 5 mm si le-am rumenit pe ambele parti, pe foc iute în tigaia pensulata (cu pensula de silicon) cu ulei de orez. Am pensulat cu ulei de fiecare data, cînd am pus cîte un strat de vinete în tigaie. Feliile prajite le-am pastrat calde. Dupa ce le-am rumenit pe toate, le-am repartizat din nou în tigaie fara adaos de ulei, am adaugat usturoiul si ardeiul iute tocat, am turnat supa vegetala si vinul, si am lasat 30 de secunde sa sfîrîie pe foc iute. Am presarat amidonul, am mai amestecat usor jumatate de minutel tot pe foc iute. În final se condimenteaza cu sosul de soia, se amesteca usor... gata!
În timp ce am rumenit vinetele, am pus apa la fiert pentru taiteii de orez. Taiteii asteptau frumos într-un vas de sticla. Cînd apa a început a clocoti, am turnat-o peste taitei. I-am acoperit si i-am lasat asa timp de 7-8 minute. Pe ambalajul taiteilor, scria ca se lasa între 5 si 10 minute, în functie de gustul fiecaruia. Acesti taitei îi puteti servi doar cu putin sos de soia, cu sau fara ardei iute tocat si putin susan rumenit. Sînt deliciosi!
Eu nu i-am mai condimentat cu nimic, vinetele fiind destul de picante, si sos din belsug.

25 comments:

  1. Cat de apetisant arata!!! vreau si eu !!! minunat preparat aveti la masa Maya!! pupici

    ReplyDelete
  2. Anto, merci! A fost un prînz delicios!
    Pupici!

    ReplyDelete
  3. Alexandrina, chiar delicios! Daca adori vinetele si tenta chinezeasca, sînt super!
    Pupic! :*

    ReplyDelete
  4. Eu ador 'chinezismele' si vinetele astea chiar nu le-am incercat! Dar trebuie sa le fac cat mai curand, imi plac la nebuniiiee!!!

    ReplyDelete
  5. Danutza, tre' sa le încerci! O sa-ti placa!

    ReplyDelete
  6. Cu sosul de soia nu ma impac dar daca sunt vinete adaptam pentru ca sunt delicioase!Pupici,Maya!

    ReplyDelete
  7. Teo, pai de ce nu-ti place sosul de soia?
    Poti oricum sa renunti la el, dar atunci pune în final ceva sare. Sigur la fel de bune!
    Pup!

    ReplyDelete
  8. Ce bine arata cu ardeiul iute deasupra... Daca-i vede al meu barbat, ii maninca cu tot cu castron... Pupici !!!

    ReplyDelete
  9. Daniela, la noi eu sînt aia cu mai mut "iutzica" ... si ciocolata neagra cu chili îmi place :D

    ReplyDelete
  10. Amelia, reteta asta este trecuta în "Biblia mea gastronomica". Nu as adauga niciodata altceva. Ma refer la vreun alt ingredient. Nici macar o verdeata, desi mie îmi place sa ma scald în verdeturi. Reteta asta este perfecta, asa cum a inventat-o Maneki Neko.
    Bineînteles ca asta este doar parerea mea, reteta nu este batuta în cui! :D
    Pupici si salutari!

    ReplyDelete
  11. Cat de apetisant arata,imi place mult!Simplu de facut dar delicios.Iar sosul de soia l-as manca pe paine,il pun des si la salate in loc de sare.Ramane doar sa-ncerc,n-am ulei de orez dar ma descurc.Am si eu un set chinezesc identic cu al tau,pupici si-o saptamana minunata!

    ReplyDelete
  12. Bine tere mai arata papica ta.Vreu si eu o portie mica mica .Se poate?Pup!

    ReplyDelete
  13. ce bun! vinete poti sa imi dai oricand, in orice forma. le ador!

    ReplyDelete
  14. Flory, nu trebuie neaparat de orez. Daca ai ulei de arahide, e foarte bun! Daca nu, atunci pune de susan sau de floarea soarelui. De masline nu as pune la reteta asta.
    Pupici :*

    ReplyDelete
  15. DiaMar, be my guest. În 15-20 minute te pun la masa :D

    ReplyDelete
  16. Zazu, asa si eu cu vinetele... sîntem tare in love :D

    ReplyDelete
  17. Mmmm... ce deliciu!

    O saptamana buna iti doresc! Si cu spor!

    ReplyDelete
  18. Miha, nu am spor deloc :D
    Multumesc si te pup! :*

    ReplyDelete
  19. Lovely! Trebuie sa incercam si noi; desi ne plac mult chinezismele, nu am incercat niciodata felul asta cu vinete, cum de le-am ratat?
    Noroc cu tine :)

    ReplyDelete
  20. Anki, nu rata reteta. E simpla si delicioasa.
    Pupici.

    ReplyDelete
  21. Minunata!!!Ador vinetele deci... e pe placul meu! Pupici!

    ReplyDelete
  22. Licuta, daca-ti place si iute, poate îti place si mîncarica de azi, cea cu tenta sichuana :)

    Pupici!

    ReplyDelete
  23. Ce tare! vinete poti sa imi dai oricand, in orice forma. le ador!

    ReplyDelete