September 8, 2011

Compot de struguri

Din colectia "De prin gradina Luciei", am facut si un compot de struguri. Doar sapte borcane, ca nu sînt amatori în afara Mariei Mele :D . Lucia, cum nu o mai stiti? Prietena mea cea veche, fata draguta care mi-a dat si mure pentru marmelada, pentru congelator, deserturi...and Co. Tot din ai ei struguri, dar altii, nu astia din care am facut compot, am facut si un jeleu nemaipomenit de bun, pe care îl folosesc în special la brînzeturi. Potriveste de minune cu aproape orice brînza, dar mai ales cu Camembert, Brié, chiar si cu Feta, daca adorati combinatia dulce-sarat. Strugurii pe care i-am folosit la jeleu, sînt de fapt salbatici. Între timp s-au domesticit peste garajul Luciei, peste parcarea de lînga, si cum spune ea : "Daca n-o tai, în curînd ajunge la tine!" O minunatie de strugurei cu bobite minuscule, puternic aromate.
Despre jeleu o sa va povestesc într-o alta postare. Acum îi acordam importanta compotului. A iesit minunat! Zeama are o cuoare fantastica si un parfum puternic! Nu îi prevad o viata lunga, compotului!




De cum se coceau boaba cu boaba, ma serveam de cîte ori treceam pe la Lucia. Excelenti!



        Ingrediente:
  • boabe de struguri
  • apa
  • zahar


Am umplut sapte borcane curate/ sterilizate cu boabe de struguri spalate bine.



Apoi am masurat cîta apa umple spatiul gol din borcanele cu struguri. În ale mele a intrat 200 ml pro borcan, deci în total avem nevoie de 1400 ml lichid. Pro borcan am pus 3 linguri de zahar, deci 21 de linguri în total. Cum obtinem lichidul? Simplu. Luam o cana gradata care are un volum de cel putin 1500 ml, punem cele 21 de linguri cu zahar, apoi îl umplem cu apa pîna la 1400 ml. Mai bine 1500 ml, ca poate varsati putin pe lînga, cînd turnati în borcane. Se amesteca apa cu zaharul pîna acesta se topeste în totalitate, se toarna peste struguri, apoi se închid borcanele bine cu capace, se transfera într-o oala înalta, se acopera cu apa si se pun la fiert. Din momentul în care apa începe a clocoti, lasati sa fiarba 15 minute. Se scot din apa, se învelesc bine cu o patura, si se lasa asa pîna a doua zi.


Dupa ce le-am dezvelit, am si probat un borcan. Restul, la camara :D



Mmmmm!

30 comments:

  1. Asa de bine arata ca mai c-as pune si eu.
    Ma mai gandesc...si daac pun, pun si eu putine ca suntem numai doi :)

    ReplyDelete
  2. Alor mei nu le place compotul de struguri. Eu îl ador! Asa ca-l savurez de una singura. Fericita de mine =))
    Pupici :*

    ReplyDelete
  3. Arata foarte bine, cred ca nu mai este nevoie sa amintesc , dar o voi face totusi:), prezentarea e super!!! Iar de gust cred ca este minunat, fiinca mie imi place tare mult compotul de struguri si imi plac si cei albi! Pup cu drag!

    ReplyDelete
  4. Poza cu ciorchinii e exelenta!Si eu fac compoturi doar pentru mine!Cate putin din fiecare.Pupici!

    ReplyDelete
  5. Mie imi place compotul de struguri, dar nu am mai facut de vreo doi ani. Poate ma mobilizez anul acesta, vazand pozele tale.

    ReplyDelete
  6. Compotul e irezistibil.Si abia stept gelatina!

    ReplyDelete
  7. Arata f bine! Imi place mult compotul de struguri!

    ReplyDelete
  8. Ce bine arata! Sunt sigura ca e gustos, mie imi placea pana si compotul de struguri ce se gasea pe rafturile alimentarelor comuniste :P

    ReplyDelete
  9. Superba culoare!Si mie imi place mult compotul,sper sa fac si eu cateva borcanele!Pupici!

    ReplyDelete
  10. Si mie imi place mult tare compotul de struguri (doar mie),asa ca nu prea fac,Dar este super bun.Pupici!

    ReplyDelete
  11. Maya! Am primit struguri, cat pt. doua borcanele, ma pun la treaba! :)

    ReplyDelete
  12. Ce bunatate!!! Imi place la nebunie! Pup!

    ReplyDelete
  13. Dupa compotul de cirese,cel de struguri e numarul doi pe lista mea de preferinte "compotoase". :)
    Chiar mi-ai dat o idee .Sa nu uit sa-mi fac si eu cateva borcane.
    Te pupez .:)

    ReplyDelete
  14. Vai viata...ca tare bun tre' sa mai fie!

    ReplyDelete
  15. Adela, merci, esti o draguta. Mereu :*
    Pup si eu cu mare drag!

    ReplyDelete
  16. Teo, eu am facut doar de struguri si cirese. Mai fac cînd si cînd de mere, dar pe ala îl fac în aoala, si-l halim asa de desert :D

    ReplyDelete
  17. În realitate, o are si mai frumoasa, mai liliachie, Cat :*

    ReplyDelete
  18. Alexandrina, fa si tu macar cîteva borcanele, asa de pofta :*

    ReplyDelete
  19. Lilly, jeleuri am facut de doua feluri. Unul simplu doar cu zahar cu pectina, iar celalalt cu un rosé spumos frantuzesc si menta. Superbe ambele! Deci, mie-mi plac de numa. Si alor mei :D

    ReplyDelete
  20. Anki, meeee toooooooooo! Îl iubeam!
    Ala destruguri albi! Fantastic de bun! :)

    ReplyDelete
  21. Flory, eu deja mi-am dus toate borcanele in pivnita, sa ma bucur de ele mai încolo. Ca acum am mincat multi, asa proaspeti. Dar na, am mincat deja si un borcan de compot de struguri, si unul mic de jeleu :D
    A trebuit sa le facem proba :D

    ReplyDelete
  22. DiaMar, asa si la noi. Eu sînt aia cu compotul de struguri. Restul nu se omoara :D

    ReplyDelete
  23. Bucate apetisante, sa ai spor! Pup :*

    ReplyDelete
  24. Lia, chiar asa, fa cîteva. Ador compoturile reci, cînd afara este frig si în casa cald :D
    Pup!

    ReplyDelete
  25. Miha, asa este. Buuuuun, bun :*

    ReplyDelete