-PHYSALIS-
Physalis ( Physalis peruviana ) apartine familiei Solanaceae,este de provenienta Sud-Americana.Creste în tufe pîna la 1-1,5 m înaltime.Se recolteaza din Decembrie pîna în Iunie.
Proprietati nutritive -100 g physalis
- Calorii 32
- Grasimi 1 g
- Proteine 1 g
- zaharuri 3,9 g
- Vitamina C 12 mg
- Vitamina B12 2,8 mg
- Calciu 9 mg
- Fier 1 mg
Cînd fructele sînt coapte,lampoianele sînt uscate.Fructul din interiorul lampionului este portocaliu, si putin lipicios la atingere.Masoara 1-2 cm.Are un gust dulce-acrisor,este bogat în vitamine,are multi sîmburi marunti care se pot consuma împreuna cu fructul.Lampionul nu este cmestibil.
Este întîlnit în toate zonele tropicale,dar si pe la noi în locuri ferite.Principalii producatori sînt Kolumbia,Zimbave si Kenia.
Physalis care sînt înca verzi,se coc relativ rapid la temperatura camerei,la loc uscat.În general se consuma cruzi,sau înmuiati în ciocolata topita,ca decor la deserturi..sau pur si simplu strivti cu o furculita cu putin zahar presarat deasupra,asta în cazul în care sînt mai acri.
În medicina naturala se recomanda contra inflamatiilor renale,vezica..
:-))) stii deja ca e inca un punct comnu :-))) Tare imi mai plac!
ReplyDeleteNormal!! :D
ReplyDeleteBuna, Maya! Nice blog! Ai cumva idee cum i-ar zice Physaliei in romana? N-am gasit nimic pe net. Multam! Cristi
ReplyDeleteIn romana i se zice papalau.
Delete