ma inspirasem dintr-o reteta a Iuliei-Sarpe cu brînza dulce.
Varianta dulce,de altfel la fel de buna ca varianta picanta,am postat-o în urma cu vreo 3 ani pe blog.
Cu ceva timp în urma,am vazut pe blogul Laurei Adamache o reteta asemanatoare.
Mi-a placut ca spirala/sarpele ei era mai subtire,asa ca de data asta m-am inspirat dupa modelul ei,
dar am pastrat umplutura mea picanta.
- aluat foietaj*
- 700 g spanac
- 200 g Feta greceasca(oaie)
- 50 g pecorino romano(oaie)
- 2 catei de usturoi
- 1 lingura pesmet
- 1 ou
- sare
- piper
- 2 linguri lapte
- 2 linguri seminte de susan
*Am avut doua foi de aluat proaspat(cumparat).Foile sînt de aproximativ 40x24 cm.
Dintr-o foaie am taiat(pe lungime) 4 fîsii de 6 cm latime.
Din cealalta foaie am folosit doar jumatate/2 fîsii.
Din jumatatea de foaie ramasa am facut cîteva grisine su susan.
Spanacul l-am fiert 2-3 minute,l-am lasat la scurs de apa,l-am lasat la racorit,
dupa care l-am stors bine de tot cu mîinile prin presare în sita.
dupa care l-am stors bine de tot cu mîinile prin presare în sita.
L-am amestecat cu Feta farîmitata,pecorino razuit,ou,
cateii de usturoi pisati,pesmet,sare si putin piper.
Am framîntat bine si am întins acest amestec pe fîsiile de aluat.
cateii de usturoi pisati,pesmet,sare si putin piper.
Am framîntat bine si am întins acest amestec pe fîsiile de aluat.
Le-am lipit apasînd marginile aluatului cu degetele.
Sulurile de aluat umplute le-am pus unul dupa altul în cerc,într-o tava cu hîrtie de copt.
Le-am "sudat" putin unul cu celalalt prin apasare cu degetele.
Nu trebuie sa fie sudate perfect,umplutura cu curge.
Le-am "sudat" putin unul cu celalalt prin apasare cu degetele.
Nu trebuie sa fie sudate perfect,umplutura cu curge.
Am uns sarpele cu lapte,iar deasupra am presarat seminte de susan.
Am dat tava în cuptorul preîncalzit la 180° pîna s-a rumenit asa cum mi-a placut.
L-am lasat 5 minute la racorit,apoi ne-am servit cu cîte o felie.
Atentie,si dupa 5-7 minute de racoreala înca arde în interior :D
Atentie,si dupa 5-7 minute de racoreala înca arde în interior :D
Ce bine arata!!!
ReplyDeleteFelicitari!!!
Este identica cu cea a Laurei.
Pe curand.
Cum scriam,am împrumutat aspectul Laurei:D
ReplyDeletePrima data am facut sarpele mai grasut,dupa modelui Iuliei,dar asa mai subtirel e si mai frumos.
foarte frumos! foarte apetisant!
ReplyDeletearata super!
ReplyDeleteOau...ce bine arata!!! Imi place sarpele tau Maya. Pup
ReplyDeletemai mai dar ce bine arata, pofta pe loc mi-ai facut heheee :D
ReplyDeleteE cel mai delicios sarpe pe care l-am vazut ever :) Sunt convinsa ca e taaare apetisant...
ReplyDeleteSuperb.O sa fac si eu dar cu foi de placinta,ca de-astea am in congelator :)
ReplyDeleteEu fac placinta asta cu umplutura de dovleac dulce, nuca si miere.E favorita copiilor !
ReplyDeleteAdela,merci :)
ReplyDeleteMerci,Nil.Multumesc de vizita.
ReplyDeleteBianca,merci.Pupici!
ReplyDeleteOctavian,be my guest :D
ReplyDeleteMerci de vizita :)
Antonina,chiar e tare bun,si dulce,si picant :)
ReplyDeleteDavid,cred ca e bun si cu foi de placinta,dar ar fi bine sa le pensulezi cu putin unt topit înainte de a pune umplutura.
ReplyDeleteDani,multumesc de idee.O sa fac si eu un sarpe dulce cu dovleac si scortisoara.
ReplyDeletefoarte frumos ti-a iesit sarpele !astuia nu poti sa-i spui vedea-te-as
ReplyDeletepantofi ! hi,hi...
Eu vreau capul sarpelui...hi,hi...sau farfuria cu sarpele portionat, e de milioane! puup
ReplyDeletece idee faina ,are un aspect nemaipomenit,iti fur ideea!!!felicitari
ReplyDeleteEz valami isteni, el is mentettem, ki fogom próbálni, köszi az ötletet és a receptet.:-)
ReplyDeletePansy,asa este...asta la pantofi nu merge,doar în stomac :D
ReplyDeleteLiana,be my guest! :D
ReplyDeleteYaya,da si mie mi-a placut cum arata,asa mai suplu :)
ReplyDeleteÖrömmel.Remélem tetszik a recept, ha megpróbálja.Köszönöm, hogy ellátogatott.
ReplyDeleteBuna , de cand nu am mai dat pe aici au aparut o multime de retete minunate .
ReplyDeleteWow , ce bine arata .
O zi frumoasa.