May 16, 2011

Sarpe picant

Cînd am facut acest sarpe picant pentru prima data,în urma cu aproape trei luni,
ma inspirasem dintr-o reteta a Iuliei-Sarpe cu brînza dulce.
Varianta dulce,de altfel la fel de buna ca varianta picanta,am postat-o în urma cu vreo 3 ani pe blog.
Cu ceva timp în urma,am vazut pe blogul Laurei Adamache o reteta asemanatoare.
Mi-a placut ca spirala/sarpele ei era mai subtire,asa ca de data asta m-am inspirat dupa modelul ei,
dar am pastrat umplutura mea picanta.



  • aluat foietaj*
  • 700 g spanac
  • 200 g Feta greceasca(oaie)
  • 50 g pecorino romano(oaie)
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingura pesmet
  • 1 ou
  • sare
  • piper
  • 2 linguri lapte
  • 2 linguri seminte de susan


*Am avut doua foi de aluat proaspat(cumparat).Foile sînt de aproximativ 40x24 cm.
Dintr-o foaie am taiat(pe lungime) 4 fîsii de 6 cm latime.
Din cealalta foaie am folosit doar jumatate/2 fîsii.
Din jumatatea de foaie ramasa am facut cîteva grisine su susan.

Spanacul l-am fiert 2-3 minute,l-am lasat la scurs de apa,l-am lasat la racorit,
dupa care l-am stors bine de tot cu mîinile prin presare în sita.


L-am amestecat cu Feta farîmitata,pecorino razuit,ou,
cateii de usturoi pisati,pesmet,sare si putin piper.
Am framîntat bine si am întins acest amestec pe fîsiile de aluat.


Le-am lipit apasînd marginile aluatului cu degetele.


Sulurile de aluat umplute le-am pus unul dupa altul în cerc,într-o tava cu hîrtie de copt.
Le-am "sudat" putin unul cu celalalt prin apasare cu degetele.
Nu trebuie sa fie sudate perfect,umplutura cu curge.


Am uns sarpele cu lapte,iar deasupra am presarat seminte de susan.


Am dat tava în cuptorul preîncalzit la 180° pîna s-a rumenit asa cum mi-a placut.


L-am lasat 5 minute la racorit,apoi ne-am servit cu cîte o felie.
Atentie,si dupa 5-7 minute de racoreala înca arde în interior :D

25 comments:

  1. Ce bine arata!!!
    Felicitari!!!
    Este identica cu cea a Laurei.
    Pe curand.

    ReplyDelete
  2. Cum scriam,am împrumutat aspectul Laurei:D
    Prima data am facut sarpele mai grasut,dupa modelui Iuliei,dar asa mai subtirel e si mai frumos.

    ReplyDelete
  3. foarte frumos! foarte apetisant!

    ReplyDelete
  4. Oau...ce bine arata!!! Imi place sarpele tau Maya. Pup

    ReplyDelete
  5. mai mai dar ce bine arata, pofta pe loc mi-ai facut heheee :D

    ReplyDelete
  6. E cel mai delicios sarpe pe care l-am vazut ever :) Sunt convinsa ca e taaare apetisant...

    ReplyDelete
  7. Superb.O sa fac si eu dar cu foi de placinta,ca de-astea am in congelator :)

    ReplyDelete
  8. Eu fac placinta asta cu umplutura de dovleac dulce, nuca si miere.E favorita copiilor !

    ReplyDelete
  9. Merci,Nil.Multumesc de vizita.

    ReplyDelete
  10. Octavian,be my guest :D
    Merci de vizita :)

    ReplyDelete
  11. Antonina,chiar e tare bun,si dulce,si picant :)

    ReplyDelete
  12. David,cred ca e bun si cu foi de placinta,dar ar fi bine sa le pensulezi cu putin unt topit înainte de a pune umplutura.

    ReplyDelete
  13. Dani,multumesc de idee.O sa fac si eu un sarpe dulce cu dovleac si scortisoara.

    ReplyDelete
  14. foarte frumos ti-a iesit sarpele !astuia nu poti sa-i spui vedea-te-as
    pantofi ! hi,hi...

    ReplyDelete
  15. Eu vreau capul sarpelui...hi,hi...sau farfuria cu sarpele portionat, e de milioane! puup

    ReplyDelete
  16. ce idee faina ,are un aspect nemaipomenit,iti fur ideea!!!felicitari

    ReplyDelete
  17. Ez valami isteni, el is mentettem, ki fogom próbálni, köszi az ötletet és a receptet.:-)

    ReplyDelete
  18. Pansy,asa este...asta la pantofi nu merge,doar în stomac :D

    ReplyDelete
  19. Yaya,da si mie mi-a placut cum arata,asa mai suplu :)

    ReplyDelete
  20. Örömmel.Remélem tetszik a recept, ha megpróbálja.Köszönöm, hogy ellátogatott.

    ReplyDelete
  21. Buna , de cand nu am mai dat pe aici au aparut o multime de retete minunate .

    Wow , ce bine arata .

    O zi frumoasa.

    ReplyDelete