Ingrediente:
- fileuri de salau
- condimente de peste(jos am scris despre continutul acestui amestec)
- sare marina, piper
- zeama de lamîie
- ulei de masline
- orez
- verdeturi(am scris jos ce am folosit eu)
- mazare verde
- morcov, taiat fidelute
Ingrediente:
- 200-250 ml vin alb
- 3-4 linguri zeama de lamîie
- pistile de sofran
- patrunjel verde
- 300 ml smîntîna
- sare, nucsoara
Am pus la fiert vinul cu zeama de lamîie si pistilele de sofran. Dupa ce s-a evaporat alcoolul, am lasat la fiert pîna ce lichidul a scazut considerabil. Nu chiar jumatate, dar destul. Am lasat vasul acoperit pîna a doua zi cînd l-am preparat mai departe. Am încalzit lichidul din nou, l-am condimentat cu sare si nucsoara, am adaugat verdeata si am mai lasat sa traga un clocot. Am filtrat sosul, apoi am adaugat smîntîna lichida, si l-am lasat sa clocoteasca usor înca cîteva minute pe foc domol spre mic. Noua ne-a placut foaaarte mult acest sos! Delicios!
Dupa cîteva minute, safranul coloreaza vinul :D
Fileurile de salau le-am stropit cu zeama de lamîie si condimentat cu un amestec de condimente pentru peste facut din telina, morcov, ceapa, usturoi, chili, seminte de mustar si verdeturi uscate, sare marina si piper. Le-am pus pe tava de fonta pensulata cu ulei de masline, am asezat-o pe sina de sus a cuptorui, direct sub gratar/gril, în cuptorul preîncalzit la 200°C. Am lasat vreo 15 minute aproximativ(nu mai stiu exact) pîna s-a rumenit putin. Nu a fost gros, s-a copt destul de repede. Între timp fierbea si orezul în apa cu sare si verdeturi: frunze proaspete de dafin, busuioc, si patrunjel. Cînd orezul a fost aproape fiert, am adaugat mazarea verde si morcovul taiat fidelute.
O combinatie delicioasa! Sosul este delicat si foarte gustos.
Pofta buna!
Senzational,ce combinatie !!Trebuie sa fi fost delicios!Te pup!
ReplyDeleteSuperb arata!!! Ce ai pus deasupra orezului? L-ai mai folosit si zilele trecute si nu stiam ce e..sofran cumva???
ReplyDeleteFlory, a fost, a fost :)
ReplyDeletexo
Bia, uite aici : Ate de Chili
ReplyDeleteSofranul e prea scump pentru a decora asa... în stil barbar :))
Arata absolut delicios, iar sosul este incredibil de fin si cred ca este tare bun. Excelent!! Pupicei!
ReplyDeleteAdela, sosul este într-adevar foarte fin si gustos!
ReplyDeletePup xo
Super frumos si gustos.Te pup!
ReplyDeleteO combinatie perfecta!!!Yummy!Pup!
ReplyDeleteMerci, DiaMar!
ReplyDeleteLicuta, asa a spus si papila mea. Au potrivit perfect aromele.
ReplyDeletexo
Arata ca la restaurant si chiar mai bine! Ca e bun nu ma indoiesc, o delicatesa! Pup
ReplyDeleteCe bine aratã, finutã prezentarea ! mã servesc si eu :d
ReplyDeleteArata ff bine! Ador pestele...
ReplyDeleteRafinat! imi plac foarte mult preparatele tale..gustoase si prezentate cu stil. Felicitari! P.S. masa de Craciun a fost cu adevarat speciala. De la preparate pana la decoratiuni, totul a fost impecabil. Bravo! :)
ReplyDeleteMinunat de servire.
ReplyDeleteEste delicios.
Vă rugăm să păstraţi verificarea blog-ul meu, aş dori ar prezenta un premiu.
sărut
Gizi
Minunata reteta! Am salvat-o si eu!
ReplyDeleteCe combinatie grozava! Si o prezentare de zile mari!
ReplyDeleteDoamne cit de fin cred ca e sosul ala... Abia astept sa fac reteta asta!
ReplyDeleteMaya draga si pe blogul meu te asteapta un premiu :) Te pup
ReplyDeleteCorina, multumesc.
ReplyDeleteRamona, sosul a fost cel mai finut si a potrivit la tzank cu toata afacerea din farfurie :D
ReplyDeleteCristina, eu nu ma dau în vînt dupa peste, dar salaul îmi place!
ReplyDeleteMerci:)
Organizari evenimente, merci :)
ReplyDeleteGizi, multumesc pentru premiu.
ReplyDeletePupici ! xo
Fancy, merci draguta. Pofta buna!
ReplyDeleteMiha, multumesc!
ReplyDeletexoxoxo
Raluca, sosul a fost nemaipomenit, si exact cum spui, de o finete... mmmm :)
ReplyDeletePup xo
Corina, la apel!
ReplyDeleteTrec imediat :D
Poza de prezentare de mare exceptie cum ne-ai obisnuit deja.
ReplyDeleteMerci, Haplea!
ReplyDeletexo
Buna Maya,
ReplyDeleteCam cat sofran ai folosit? dar nucsoara? Eu am nucsoara sub forma de fruct intreg, nu macinata.
Multumesc.
Super reteta.
Elena.
Greu de cîntarit. Am pus la ochi. Din sofran am luat cu doua degete... pistile... cîte? Nu stiu! Pune dupa gust. Nucsoara la fel, si eu tot sub forma de nuca am, si dau pe razatoare atît cît cred eu ca-mi place...
DeleteMultumesc :)
Draga Maya, te felicit pentru retetele tale care sunt in egala masura simplu de facut, sofisticate si delicioase! Am folosit reteta sosului pentru un pastrav preparat la cuptor si nu numai ca nu am dat gres, dar era sa cadem de pe scaune de gustos ce era. Cineva mi-a sugerat " am putea sa mancam susul si pe paine". Este incredibil de gustos si de fin. Multumesc si abia astep noutatile tale!
ReplyDeleteMultumesc pentru vizita! Noutati nu prea am din lipsa de timp :)
ReplyDeleteMa bucur ca v-a placut sosul!