January 16, 2012

Salau pe sos de sofran & vin cu orez aromat



        Ingrediente:
  • fileuri de salau
  • condimente de peste(jos am scris despre continutul acestui amestec)
  • sare marina, piper
  • zeama de lamîie
  • ulei de masline
  • orez
  • verdeturi(am scris jos ce am folosit eu)
  • mazare verde
  • morcov, taiat fidelute
Sosul am început a-l pregati cu o seara înainte.

        Ingrediente:
  • 200-250 ml vin alb
  • 3-4 linguri zeama de lamîie
  • pistile de sofran
  • patrunjel verde
  • 300 ml smîntîna
  • sare, nucsoara
Am pus la fiert vinul cu zeama de lamîie si pistilele de sofran. Dupa ce s-a evaporat alcoolul, am lasat la fiert pîna ce lichidul a scazut considerabil. Nu chiar jumatate, dar destul. Am lasat vasul acoperit pîna a doua zi cînd l-am preparat mai departe. Am încalzit lichidul din nou, l-am condimentat cu sare si nucsoara, am adaugat verdeata si am mai lasat sa traga un clocot. Am filtrat sosul, apoi am adaugat smîntîna lichida, si l-am lasat sa clocoteasca usor înca cîteva minute pe foc domol spre mic. Noua ne-a placut foaaarte mult acest sos! Delicios!


Dupa cîteva minute, safranul coloreaza vinul :D


Fileurile de salau le-am stropit cu zeama de lamîie si condimentat cu un amestec de condimente pentru peste facut din telina, morcov, ceapa, usturoi, chili, seminte de mustar si verdeturi uscate, sare marina si piper. Le-am pus pe tava de fonta pensulata cu ulei de masline, am asezat-o pe sina de sus a cuptorui, direct sub gratar/gril, în cuptorul preîncalzit la 200°C. Am lasat vreo 15 minute aproximativ(nu mai stiu exact) pîna s-a rumenit putin. Nu a fost gros, s-a copt destul de repede. Între timp fierbea si orezul în apa cu sare si verdeturi: frunze proaspete de dafin, busuioc, si patrunjel. Cînd orezul a fost aproape fiert, am adaugat mazarea verde si morcovul taiat fidelute.


O combinatie delicioasa! Sosul este delicat si foarte gustos.


Pofta buna!

34 comments:

  1. Senzational,ce combinatie !!Trebuie sa fi fost delicios!Te pup!

    ReplyDelete
  2. Superb arata!!! Ce ai pus deasupra orezului? L-ai mai folosit si zilele trecute si nu stiam ce e..sofran cumva???

    ReplyDelete
  3. Bia, uite aici : Ate de Chili
    Sofranul e prea scump pentru a decora asa... în stil barbar :))

    ReplyDelete
  4. Arata absolut delicios, iar sosul este incredibil de fin si cred ca este tare bun. Excelent!! Pupicei!

    ReplyDelete
  5. Adela, sosul este într-adevar foarte fin si gustos!
    Pup xo

    ReplyDelete
  6. Licuta, asa a spus si papila mea. Au potrivit perfect aromele.
    xo

    ReplyDelete
  7. Arata ca la restaurant si chiar mai bine! Ca e bun nu ma indoiesc, o delicatesa! Pup

    ReplyDelete
  8. Ce bine aratã, finutã prezentarea ! mã servesc si eu :d

    ReplyDelete
  9. Rafinat! imi plac foarte mult preparatele tale..gustoase si prezentate cu stil. Felicitari! P.S. masa de Craciun a fost cu adevarat speciala. De la preparate pana la decoratiuni, totul a fost impecabil. Bravo! :)

    ReplyDelete
  10. Minunat de servire.
    Este delicios.

    Vă rugăm să păstraţi verificarea blog-ul meu, aş dori ar prezenta un premiu.

    sărut

    Gizi

    ReplyDelete
  11. Minunata reteta! Am salvat-o si eu!

    ReplyDelete
  12. Ce combinatie grozava! Si o prezentare de zile mari!

    ReplyDelete
  13. Doamne cit de fin cred ca e sosul ala... Abia astept sa fac reteta asta!

    ReplyDelete
  14. Maya draga si pe blogul meu te asteapta un premiu :) Te pup

    ReplyDelete
  15. Ramona, sosul a fost cel mai finut si a potrivit la tzank cu toata afacerea din farfurie :D

    ReplyDelete
  16. Cristina, eu nu ma dau în vînt dupa peste, dar salaul îmi place!
    Merci:)

    ReplyDelete
  17. Organizari evenimente, merci :)

    ReplyDelete
  18. Gizi, multumesc pentru premiu.
    Pupici ! xo

    ReplyDelete
  19. Fancy, merci draguta. Pofta buna!

    ReplyDelete
  20. Raluca, sosul a fost nemaipomenit, si exact cum spui, de o finete... mmmm :)
    Pup xo

    ReplyDelete
  21. Corina, la apel!
    Trec imediat :D

    ReplyDelete
  22. Poza de prezentare de mare exceptie cum ne-ai obisnuit deja.

    ReplyDelete
  23. Buna Maya,

    Cam cat sofran ai folosit? dar nucsoara? Eu am nucsoara sub forma de fruct intreg, nu macinata.

    Multumesc.
    Super reteta.

    Elena.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Greu de cîntarit. Am pus la ochi. Din sofran am luat cu doua degete... pistile... cîte? Nu stiu! Pune dupa gust. Nucsoara la fel, si eu tot sub forma de nuca am, si dau pe razatoare atît cît cred eu ca-mi place...

      Multumesc :)

      Delete
  24. Draga Maya, te felicit pentru retetele tale care sunt in egala masura simplu de facut, sofisticate si delicioase! Am folosit reteta sosului pentru un pastrav preparat la cuptor si nu numai ca nu am dat gres, dar era sa cadem de pe scaune de gustos ce era. Cineva mi-a sugerat " am putea sa mancam susul si pe paine". Este incredibil de gustos si de fin. Multumesc si abia astep noutatile tale!

    ReplyDelete
  25. Multumesc pentru vizita! Noutati nu prea am din lipsa de timp :)
    Ma bucur ca v-a placut sosul!

    ReplyDelete