January 28, 2010

Batoane de cereale

Imagine


Imagine





  • 200 g mix de cereale integrale (flakes de arpacas, grîu, orz... )
  • 100 g zahar brun
  • 100 g unt
  • 40 g miere
  • 20 g sirop de agave (sau miere)
  • 30 g seminte de susan
  • 30 g seminte de floarea soarelui
  • 30 g cocos feliat subtire
  • 20 g chips de banane
  • 100 g cranberries
  • 50 g stafide


Ingredientele folosite, au fost toate bio.

Puteti folosi orice fel de flakes de cerale, la fel semintele. Le puteti înlocui cu ce fel de seminte doriti, sau chiar alune, fistic sau nuci (bucati pisate mai grob) . Fructele deshidratate (chips de banane si cocos) , de care va plac, la fel cele uscate -în loc de cranberries si stafide, puteti adauga curmale tocate, prune uscate, caise... etc... în functie de gust. Important este sa respectati cît de cît cantitatile.




Amestecam cerealele cu stafide, cranberries, chips de cocos si banane.
Stafidele le-am lasat întregi, cranberries i-am tocat grob.


Imagine


Imagine


Prajim putin semintele( sau nucile, alunele, fistic... etc, daca din astea folosim) ,
fara niciun adaos de grasimi,


Imagine


Imagine


Si le adaugam la amestecul de cereale.


Imagine



Între timp topim untul pe foc mic împreuna cu mierea si siropul de agave.


Imagine


Siropul de agave se foloseste ca îndulcitor.
Mie-mi place ca are o aroma usor asemanatoare cu cea a siropului de artar.


Imagine


Adaugam zaharul, si amestecam pîna acesta se dizolva complet.
Îl turnam peste cereale, amestecam.


Imagine


Imagine



Imagine


Ungem o tava cu putin unt, întindem amestecul, nivelam si dam la cuptor(150-160°C)
timp de aproximativ 20-30 minute.


Imagine


Cu cît lasati mai mult în cuptor, cu atît mai mult se va carameliza.
Cînd scoateti tava din cuptor, nu va lasati impresionati de amestecul înca "nestabil".
Dupa ce s-a racit, rasturnam tava pe o placa (fund de taiat... ceva..) ,
si taiem dreptunghiuri.


Imagine



Noua ni le plac mai caramelizate si mai crontzanoase.
Daca vi le plac mai moi, nu le lasati mai mult de 20 minute.


Imagine


Imagine

16 comments:

  1. arata extraordinar! Super, maya draga!

    ReplyDelete
  2. Merci,Cata!
    Ti-am raspuns la mail :)

    ReplyDelete
  3. Arata foarte bine!
    Nu stii se poate inlocui untul cu ulei de susan sau altul?
    Pe curand

    ReplyDelete
  4. Daniela,cred ca nu ar mai fi consistenta asa cum trebuie.Poate înlocuit cu unt de cocos ar merge,dar de încercat asa,nu am încercat.Probabil ca o sa testez :D

    ReplyDelete
  5. place, place..superbe si pozele!

    ReplyDelete
  6. Geniala idee, nu m-as fi gandit niciodata ca pot face batoane de cereale in casa! Mama o sa fie fericita:))

    Spor la idei in continuare!:)

    ReplyDelete
  7. ce idee grozava!!! mai ales pentru piticuti, sa manance sanatos!

    ReplyDelete
  8. Raluca,se pot,si chiar ies foarte bune.Pentru copilasi,as lasa mai putin în cuptor-maxim 20 minute.Ca sa fie mai blonde,pentru ca,virgula caramelul sa fie mai deschis la culoare.

    ReplyDelete
  9. Andre,da.Fiica-mea nu mai e pitica,dar i-au placut mult.Cum spuneam si mai sus,daca le faceti pentru copilasi mici,nu lasati tava prea mult la cuptor,sa fie mai blonde.

    ReplyDelete
  10. Maya, poti sa-mi spui daca se lipesc de tava? Ar fi mai prudent sa pun hartie de copt sau e suficient untul? Multumesc!

    ReplyDelete
  11. Diana
    Eu am renuntat la unt,se lipeste,dar s-a dezlipit bine,pentru ca am avut o tava subtire de inox,pe care am putut-o manevra.
    Poti linistita sa pui hîrtie de copt.

    ReplyDelete
  12. am facut si eu... pe post de martisoare!!!... am lasat 25 de minute, s-a cam lipit in tava, le-am mai remodelat si cu mana, dar au iesit f dulci si bune, pana la urma. am link aici:

    http://secundavietiimele.blogspot.com/2010/03/martisoare-2010-batoane-cu-fructe.html

    ReplyDelete
  13. daca as inlocui zaharul cu miere s-ar mai lega?

    ReplyDelete