- 550 g faina
- 1 cub de drojdie proaspata (40 g)
- 50 ml ulei
- 200 ml apa
- 70-80 ml iaurt
- sare
- un strop de zahar
- 50 ml apa calduta
Pentru deasupra:
- unt
- sare
- usturoi
- busuioc
Am pus faina în vasul robotului, am facut o adîncitura în care am pus drojdia frecata cu apa calduta si putin zahar. Dupa vreo 10 minute am adaugat sarea, dupa care am pornit robotul la cea mai mica viteza. Pe rînd, am adugat uleiul, apa si cîte o lingurita de iaurt. Cînd amestecul s-a omogenizat cît de cît, am marit viteza robotului la 2 timp de 1 minut, apoi la 3, vreo 30 de secunde. Lasam la crescut aproximativ jumatate de ora, dupa care rasturnam aluatul pe planseta presarata cu un strat fin de faina si framîntam putin. Eu am împartit aluatul în 8 bile si le-am dat forma lunguiata. Le-am pus pe hîrtie de copt si le-am mai lasat la crescut pîna s-a încalzit cuptorul la 180°C.
În acest timp am pus în mojar 3 catei de usturoi, sare si busuioc.
Am strivit totul si am adaugat untul (vreo 120 g) ,
care era deja de jumatate de ceas la temperatura camerei.
Am amestecat bine.
Am despicat pîinitele pe mijloc cu un cutit dat prin faina
si am desfacut putin, asa încît sa fac un "minisantz" ,
în care am pus amestecul de unt.
Am dat tava la cuptor si le-am lasat pîna s-au rumenit asa cum îmi place.
Coaja are o textura super-crocanta ,
si totodata farîmicioasa de la untul care o "îmbraca",
iar miezul este foaaarte pufos si usor, datorita iaurtului.
În acest timp am pus în mojar 3 catei de usturoi, sare si busuioc.
Am strivit totul si am adaugat untul (vreo 120 g) ,
care era deja de jumatate de ceas la temperatura camerei.
Am amestecat bine.
Am despicat pîinitele pe mijloc cu un cutit dat prin faina
si am desfacut putin, asa încît sa fac un "minisantz" ,
în care am pus amestecul de unt.
Am dat tava la cuptor si le-am lasat pîna s-au rumenit asa cum îmi place.
Coaja are o textura super-crocanta ,
si totodata farîmicioasa de la untul care o "îmbraca",
iar miezul este foaaarte pufos si usor, datorita iaurtului.
Paine Foarte tentant, Maya. Îmi place pâinea caldă cu unt si usturoi, busuioc şi ador!
ReplyDeleteNice day:)
Extraordinar arata! daca nu plecam in weekend-ul asta, sigur le faceam si eu. bravo Maya!
ReplyDeleteAdor să fac pâine doar că am o problemă cu busuiocul.
ReplyDeleteAş încerca o înlocuire, poate iese la fel de bună.
Seară faină şi pupici geaninoşi!
Toni,daca îti place combinatia de unt+usturi si busuioc,sigur îti vor placea pîinicile :)
ReplyDeleteCatalina,doar nu au intrat zilele în sac.Le faci tu cu alta ocazie :)
ReplyDeleteGeanina,iese bine cu orice verdeata care ti-o place!
ReplyDeleteTe pup,si noapte buna.
Am facut si eu in seara asta, au iesit magnifice, am pus smantana in loc de iaurt, dar miezul a iesit foarte bun
ReplyDeleteCosmin,daca ai avut smîntîna din aia faina,asa mai groasa,iese aluatul tare bine.Oricum,ma bucur ca ti-au placut!
ReplyDeleteInca un aluat perfect. am tot ce-mi trebuie in dulap, acum ma duc s-o prestez. o sa fie maine perfecta de pachetele. Te rog insa, spune-mi cum sa ma inscriu sa primesc retetele cum le postezi, ca nu m-am descurcat. mersi inca o data.
ReplyDeleteMinunate painicile. O idee minunata. O sa le incerc!
ReplyDeleteMarcela,încearca-le!Sper sa-ti placa.Mie mi-au placut mult pîinicile :)
ReplyDeleteCate grame inseamna un cub de drojdie?
ReplyDeleteIonela, am editat reteta. 40 g drojdie proaspata.
ReplyDelete