- 200 g mix de cereale integrale (flakes de arpacas, grîu, orz... )
- 100 g zahar brun
- 100 g unt
- 40 g miere
- 20 g sirop de agave (sau miere)
- 30 g seminte de susan
- 30 g seminte de floarea soarelui
- 30 g cocos feliat subtire
- 20 g chips de banane
- 100 g cranberries
- 50 g stafide
Ingredientele folosite, au fost toate bio.
Puteti folosi orice fel de flakes de cerale, la fel semintele. Le puteti înlocui cu ce fel de seminte doriti, sau chiar alune, fistic sau nuci (bucati pisate mai grob) . Fructele deshidratate (chips de banane si cocos) , de care va plac, la fel cele uscate -în loc de cranberries si stafide, puteti adauga curmale tocate, prune uscate, caise... etc... în functie de gust. Important este sa respectati cît de cît cantitatile.
Amestecam cerealele cu stafide, cranberries, chips de cocos si banane.
Stafidele le-am lasat întregi, cranberries i-am tocat grob.
Prajim putin semintele( sau nucile, alunele, fistic... etc, daca din astea folosim) ,
fara niciun adaos de grasimi,
Si le adaugam la amestecul de cereale.
Între timp topim untul pe foc mic împreuna cu mierea si siropul de agave.
Siropul de agave se foloseste ca îndulcitor.
Mie-mi place ca are o aroma usor asemanatoare cu cea a siropului de artar.
Adaugam zaharul, si amestecam pîna acesta se dizolva complet.
Îl turnam peste cereale, amestecam.
Ungem o tava cu putin unt, întindem amestecul, nivelam si dam la cuptor(150-160°C)
timp de aproximativ 20-30 minute.
Cu cît lasati mai mult în cuptor, cu atît mai mult se va carameliza.
Cînd scoateti tava din cuptor, nu va lasati impresionati de amestecul înca "nestabil".
Dupa ce s-a racit, rasturnam tava pe o placa (fund de taiat... ceva..) ,
si taiem dreptunghiuri.
Noua ni le plac mai caramelizate si mai crontzanoase.
Daca vi le plac mai moi, nu le lasati mai mult de 20 minute.
Stafidele le-am lasat întregi, cranberries i-am tocat grob.
Prajim putin semintele( sau nucile, alunele, fistic... etc, daca din astea folosim) ,
fara niciun adaos de grasimi,
Si le adaugam la amestecul de cereale.
Între timp topim untul pe foc mic împreuna cu mierea si siropul de agave.
Siropul de agave se foloseste ca îndulcitor.
Mie-mi place ca are o aroma usor asemanatoare cu cea a siropului de artar.
Adaugam zaharul, si amestecam pîna acesta se dizolva complet.
Îl turnam peste cereale, amestecam.
Ungem o tava cu putin unt, întindem amestecul, nivelam si dam la cuptor(150-160°C)
timp de aproximativ 20-30 minute.
Cu cît lasati mai mult în cuptor, cu atît mai mult se va carameliza.
Cînd scoateti tava din cuptor, nu va lasati impresionati de amestecul înca "nestabil".
Dupa ce s-a racit, rasturnam tava pe o placa (fund de taiat... ceva..) ,
si taiem dreptunghiuri.
Noua ni le plac mai caramelizate si mai crontzanoase.
Daca vi le plac mai moi, nu le lasati mai mult de 20 minute.
Super!
ReplyDeletearata extraordinar! Super, maya draga!
ReplyDeleteMerci,Cata!
ReplyDeleteTi-am raspuns la mail :)
Ina,merci! Te pup :)
ReplyDeleteArata foarte bine!
ReplyDeleteNu stii se poate inlocui untul cu ulei de susan sau altul?
Pe curand
Daniela,cred ca nu ar mai fi consistenta asa cum trebuie.Poate înlocuit cu unt de cocos ar merge,dar de încercat asa,nu am încercat.Probabil ca o sa testez :D
ReplyDeleteplace, place..superbe si pozele!
ReplyDeletemerci,krissy xoxo!
ReplyDeleteGeniala idee, nu m-as fi gandit niciodata ca pot face batoane de cereale in casa! Mama o sa fie fericita:))
ReplyDeleteSpor la idei in continuare!:)
ce idee grozava!!! mai ales pentru piticuti, sa manance sanatos!
ReplyDeleteRaluca,se pot,si chiar ies foarte bune.Pentru copilasi,as lasa mai putin în cuptor-maxim 20 minute.Ca sa fie mai blonde,pentru ca,virgula caramelul sa fie mai deschis la culoare.
ReplyDeleteAndre,da.Fiica-mea nu mai e pitica,dar i-au placut mult.Cum spuneam si mai sus,daca le faceti pentru copilasi mici,nu lasati tava prea mult la cuptor,sa fie mai blonde.
ReplyDeleteMaya, poti sa-mi spui daca se lipesc de tava? Ar fi mai prudent sa pun hartie de copt sau e suficient untul? Multumesc!
ReplyDeleteDiana
ReplyDeleteEu am renuntat la unt,se lipeste,dar s-a dezlipit bine,pentru ca am avut o tava subtire de inox,pe care am putut-o manevra.
Poti linistita sa pui hîrtie de copt.
am facut si eu... pe post de martisoare!!!... am lasat 25 de minute, s-a cam lipit in tava, le-am mai remodelat si cu mana, dar au iesit f dulci si bune, pana la urma. am link aici:
ReplyDeletehttp://secundavietiimele.blogspot.com/2010/03/martisoare-2010-batoane-cu-fructe.html
daca as inlocui zaharul cu miere s-ar mai lega?
ReplyDelete