January 11, 2010

Pesto di rucola


-PESTO DI RUCOLA-


Imagine


  • 100 g rucola
  • 1/2 ligurita sare de Himalaya
  • 1 lingura seminte de pin
  • 2 catei mari de usturoi (se pot pune si mai multi)
  • 50 g pecorino romano
  • 80-100 ml ulei de masline

De data asta am facut pesto în mojar. Munca de chinez batrîn, incomparabil cu cel facut în blender/robot... deci merita din plin. De ce spun munca de chinez batrîn? Nu e chiar "usor", ia mult timp sa pisezi 100 g rucola. Gramajul e nimic vs. volumul.



Eu pisez prima data sarea cu usturoiul.


Imagine


Apoi adaug semintele de pin. Pisez mai departe.


Imagine


Adaug Pecorino romano si o parte din ulei, pisez mai departe.


Imagine


Adaug si restul de ulei, amestec bine si scot amestecul din mojar
(fac loc pentru caserola de rucola :D ).


Imagine


Încep sa chinui si rucola. Cum e marunta,adaug înca o mîna de rucola,
pisez mai departe... si tot asa, pîna rucola e gata.


Imagine


Adaug si amestecul de pecorino+usturoi, ulei, seminte, la rucola din mojar.
Amestec bine.


Imagine


Proaspat amestecat cu spaghetti.
Nu puneti pesto în oala fierbinte (dupa ce ati scurs apa pastelor) si amestecati acolo.
Daca sta prea mult în oala fierbinte îsi schimba culoarea proaspata.
Gustul nu are de suferit, doar aspectul.


Imagine

În robot iese mai cremos si mai fin, dar din mojar e mult mai gustos pesto.

22 comments:

  1. Hallo Maya,

    eu nu prea cred cä a iesit bun. Dacä imi dai si mie o Portie , atuncia poate cä imi schimb Pärerea. Si dacä incä nu posibil cä dupä douä Portii o sä mä hotärärsc:-))))))))))))

    LG Jacob

    ReplyDelete
  2. Ciao Bella,
    Ma che meraviglia !
    Una bonna giornata! In amicitia Cami
    OK..Ok... Tu ai si asa pica pe tot felul de pesto. Fac si eu ca Jacob, o porie doua? Un inceput de saptamina minunat! Te tzuc Cami

    ReplyDelete
  3. wow Maya draga, apai ai rabdare nu gluma! Arata intr-adevar mai diferit si cred ca e mai bun. Insa eu nu ma incumet deocamdata sa fac treaba asta la mojar :D Pup pup!

    ReplyDelete
  4. Ce fain ti-au iesit...sa stii ca ador pastele cu sos verde, mai ales cu sosul asta al tau, yami!

    ReplyDelete
  5. Imi face cu ochiul sosul tau, as manca paste cu pesto pana la epuizare :)
    Felicitari pentru rabdare, pasiune si talent!

    ReplyDelete
  6. Salut

    Îmi place blog-ul dvs. şi doriţi să vă dau un premiu. Aş fi foarte fericit dacă aţi accepta.
    http://smenvkuhniata.blogspot.com/

    Salut
    Toni

    ReplyDelete
  7. Maya draga mea jos palaria si mii de felicitari!! Ca sa faci pesto la mojar iti trebuie intr-adevar o tona de rabdare si tie ti-a iesit absolut impecabil!
    Te pup si o saptamana minunata iti doresc!

    ReplyDelete
  8. Jacob,asta se ducere repede,dar fac portie noua pentru tine! :)

    ReplyDelete
  9. Cami,da ,bash ca am boala pe verzaciuni :D
    Pupici:)

    ReplyDelete
  10. Ina,nu prea am eu rabdare,dar îmi place mai mult,asa în mojar.Asa ca,nu mi-a ramas decit sa fac :D

    ReplyDelete
  11. Catalina,merci.Si eu ador orice verzaciune :D

    ReplyDelete
  12. Toni,multumesc pentru premiu.Îl accept cu placere! Multumesc de vizita.

    ReplyDelete
  13. Laura,merci!Cum spuneam,nu sînt eu mama rabdarii...dar daca am vrut pesto bun,a trebuit sa mi-l fac :D

    ReplyDelete
  14. Chiar vroiam sa te intreb, care e diferenta dintre cel facut in mojar si cel facut la robot. Dar am gasit la final raspunsul. Se pare ca si modul de preparare trebuie sa fie natural, nu numai produsele in sine.
    Arata foarte bine si cred ca ar fi foarte pe gustul meu !

    ReplyDelete
  15. Leo,eu înainte si prajeam semintele de pin(fara adaos de grasimi)dar am vazut un reportaj,unde un italian batrîn din zona Romei,spunea ca pesto este mai bun,daca semintele sînt crude,si daca totul este facut în mojar.A avut dreptate.Aromele se "împrastie" altfel :)
    Ia timp,dar cum spuneam...se merita.

    ReplyDelete
  16. As zice la fel ca Jacktels Kochbuch !!!Arata superb...dar cu gustul de rucola nu prea ma impac...parca s-ar amesteca o mie de arome...

    ReplyDelete
  17. Buna,

    Am vrut sa te intreb daca semintele de pin sunt crude si ai raspuns mai sus. deci trebuie sa fie crude.
    In loc de pecorino ma gandesc ca se poate folosi si parmezan. Ati incercat?
    Nu am inteles cand trebuie sa se amestece pastele cu pesto pt a nu isi schimba culoarea.

    Pesto de busuioc tot in mojar il faceti?

    Din ce material este mojarul dvs si ce dimensiune are?

    Multumesc.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna Elena,

      - În acest caz semintele de pin au fost crude, dar nu trebuie. Se pot rumeni usor într-o tigaie fara adaos de grasime. Eu fac în functie de cum am pofta. Probeaza ambele variante, pentru a descoperi care îti place mai mult.

      - Bineînteles ca se poate folosi parmezan în loc de pecorino. În mod normal, reteta original chiar parmezan prevede si nu pecorino. Dar cum spuneam, retetele mele nu sînt batute în cui, ci se pot modifica în functie de bunul gust al fiecaruia. Eu prefer pecorino, dar da, am încercat si cu parmezan si semintele de pin rumenite. Am pus reteta chiar si aici, în urma cu vreo 5 ani. Uite link-ul : http://mayas-esprit.blogspot.de/2007/12/pesto-de-busuioc.html

      - cum am mentionat si în reteta, pesto din frunze verzi/proaspete nu se adauga în oala fierbinte imediat dupa ce s-au scurs pastele, pentru ca îsi schimba culoarea. Eu pun pesto direct în farfurie peste pastele calde exact înainte de a le servi.

      - orice pesto, îl fac atît în mojar cît si în blender. Depinde de cît timp am la dispozitie. Prepararea în mojar ia ceva timp.

      - mojarul negru, cel din imaginea asta este din marmura si are un volum interior de 380 ml. Mojarul din granit e mai mare. Plin ochi are un volum de aproximativ 700 ml, iar cel mai mic din ceramica - 300 ml

      Delete
  18. Inca o intrebare. Ce marca de ulei de masline folositi? eu am incercat mai multe dar nu pot sa zic ca m-au convins. In general, marci italienesti.
    Precizez ca am cumparat doar ulei extravirgin.

    Multumesc,
    Elena

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cu multi ani în urma foloseam Bertolli ev. Îmi era pe atunci cel mai la îndemîna. Acum, de vreo cîtiva ani încoace folosesc în special marci din Toscana sau Liguria, dar cîteodata si din Grecia, mai exact din Sitia. Nu prefer o marca anume, cumpar felurite. Depinde si la ce le folosesc :)

      Ce uleiuri folosesti tu?

      Delete
  19. Buna,

    Multumesc pt info.
    Am facut pesto dupa reteta ta si a fost tare bun. Insa data viitoare voi folosi parmezan.
    Eu am folosit ce se gaseste un supermarket in Ro - Pietro Coricelli si Carapelli.
    Mi-ar placea sa incerc si ulei cretan dar nu stiu unde se gaseste in Ro.
    Poate ne recomanda cineva.

    Barfta cu blog-ul si in tot ceea ce faci!
    Elena

    ReplyDelete