
- 5-600 g varza de Bruxelles
- 1 legatura de patrunjel
- 1 ceapa
- 6-700 ml lapte
- 1 lingura plina cu amidon
- 2-3 linguri ulei de floarea soarelui
- 300 g bacon
- sare
- piper
Curatam varzuca de frunzele exterioare,taiem o feliuta din cotor,
îi facem o taietura în cruce(asa se fierbe uniform),si o spalam.

O punem în steamer(da,înca îl folosesc! :D ) ,
adaugam frunze de patrunjel/sau alta verdeata,
pentru aroma,si lasam 20-25 minute la fiert.
Depinde cît de "al dente va place".

Între timp curatam si spalam ceapa,o despicam în cîteva bucati,
si o punem în ceva ulei de floarea soarelui la rumenit.

Cînd este usor aurie,o stingem cu lapte,adaugam patrunjelul,
condimentam,apoi punem mixerul stick la treaba/macinam.
Lasam sa fiarba vreo 10 minute la foc lejer.

Pîna atunci tocam baconul,si îl rumenim într-o tigaie antiaderenta,
fara nici un adaos de grasime/ulei.


Adaugam baconul/costita la sosul de lapte
pe care apoi îl îngrosam cu amidon.
Eu folosesc Mondamin,care se poate presara linistit
în sosul fierbinte fara a face cocoloase.
Daca nu stiti cum reactioneaza amidonul pe care-l folositi,
si pentru a fi siguri ca veti obtine un sos fin,
amestecati amidonul cu o lingura de apa rece,
apoi turnati-l la sosul de lapte.

Se poate servi si un pireu de cartofi pe lînga :)

Varza de Bruxelles,nu este acceptata de fiecare,avînd o tenta usor amaruie.Mie mi-o place.
Normal este de un amarui acceptabil,dar în majoritatea magazineor/aprozarelor fiind pastrata în conditii nefavorabile,se amaraste.Asta puteti observa la frunzele exterioare.Daca au frunzulite "galbejite",au fost pastrate la temperaturi prea mari..daca este veche,observati tot în textura frunzelor exterioare care-s sifonate /ridate...sau la cotor,daca este foarte uscat,sau cenusiu-galbui..
Normal este de un amarui acceptabil,dar în majoritatea magazineor/aprozarelor fiind pastrata în conditii nefavorabile,se amaraste.Asta puteti observa la frunzele exterioare.Daca au frunzulite "galbejite",au fost pastrate la temperaturi prea mari..daca este veche,observati tot în textura frunzelor exterioare care-s sifonate /ridate...sau la cotor,daca este foarte uscat,sau cenusiu-galbui..
Ce apetisant!
ReplyDeleteMultumesc,Deea :D
ReplyDeleteLa multi si fericiti ani, draga Miha, de ziua numelui! :)
ReplyDeleteIti trimitem cei mai dulci pupici!
...faina varianta asta de varzute cu sos si bacon, precis e gustoasa tare ;)
Multumesc draguta mea!
ReplyDeletePupici primiti,si trimisi altii noi 'napoi :D
Am incercat reteta ta in weekend si a fost un succes; multumesc mult. te pup
ReplyDeleteMa bucur ca ti-a placut,Marcela! Pup!
ReplyDelete