April 6, 2011

Supa de leurda cu perisoare

Am facut supa de leurda cu perisoare a petunelei, doar ca am întortocheat putin modul de preparare, însa ingredientele sînt aceleasi.

  • 2 morcovi
  • 1 bucata de telina
  • 1 ceapa mica
  • 1,2 l supa din vegeta mea de casa
  • 400 g carne macinata
  • 1 ou
  • 2 linguri pesmet
  • 1 legatura de leurda
  • 300 smîntîna de frisca
  • 2 linguri zeama de lamîie
  • 2 linguri ulei
  • sare, piper


Am curatat legumele si le-am taiat în bucati.Le-am calit scurt în ceva ulei, 
apoi am stins cu o supa facuta din vegeta mea de casa.
(una facuta din albituri, morcov si patrunjel).



Cînd a început supa sa clocoteasca,
am pus perisoarele pe care le-am facut din carnea macinata amestecata cu ou
si pesmetul înmuiat cu o canita din supa de vegeta ( din cei 1,2 l ).
Le-am condimentat dupa gust. Nu am pus orez, ca asa îi plac mai bine Denisei.
Facute asa cu pesmet, perisoarele sînt foarte moi si fragede.
Daca nu ma însel, parca treaba cu pesmetul în perisoare mi-a ramas în memorie
citind pe undeva scris de Arcadia... dar nu mai stiu exact pe unde.



Am lasat la fiert vreo 25 de minute,
dupa care am scos legumele si perisoarele din supa, cu o spumiera.



Am tocat grob leurda si am adaugat-o în supa.
Cînd s-a înmuiat, am adaugat smîntîna si perisoarele,
si am mai lasat sa traga un clocot de 5-6 minute pe foc moderat.



Am potrivit de sare, piper si zeama de lamîie.



Verdict-SUPER! Foaarte buna supa asta!



23 comments:

  1. Arata foarte bine supa ta. Pana acuma n-am gatit niciodata cu leurda. Imi place combinatia de supa de verdeturi cu carne.

    ReplyDelete
  2. Sincer...habar nu am ce e leurda:) Trebuie sa ma documentez:)
    Faina supa..cu periosre..imi place.
    Stii ce poftesc? Ciorba de fasole boabe...si o sa imi fac:)
    Poate iti dau si tie ideea.
    Pupici

    ReplyDelete
  3. Andrea,eu am facut pentru prima data combinatia asta,si mi-a placut mult!

    ReplyDelete
  4. Bianca,leurda în general se gaseste în masa,pe la poalele muntilor.Daca stai mai la ses,posibil sa nu fi auzit de ea.Dar din cîte vad la noi pe forum,fetele si baietii o folosesc la greu,acum in sezon.Se gaseste pe piata. :)

    ReplyDelete
  5. Bianca,sa stii ca o sa fac ciorba de fasole.Neaparat!Merci ca mi-ai amintit.Sotul meu,e mare amator.Si mie îmi place,dar nu asa mult ca lui.
    Fiica-mea manînca doar supa/ciorba cu fasole verde.

    ReplyDelete
  6. Ehe, am scris asta demult, pe Culi :D
    Am făcut şi cu griş în loc de orez, din acelaşi motiv: ies mai netede, mai moi. :)

    Lăsând perişoarele în supa lor, tu-ţi dai seama că am ajuns eu să-ţi împrumut o idee într-ale bucătăritului? Asta valorează în bugetul meu mai mult decât Oscaru' şi Pultzeru' la un loc! :D

    ReplyDelete
  7. Asta numesc eu o supa perfecta.:)

    ReplyDelete
  8. Arcadia,asa este!Fara tine,aveam perisoare mai ferme =))
    Deci,veeezi??E o chestie care ramîne ca mostenire,mai ales ca Denise le prefera numai asa!

    ReplyDelete
  9. Lia,multumesc.Leurda rulz! :D

    ReplyDelete
  10. offtopic a fost un prieten din Germania la noi si ne tot chinuiam sa gasim cuvantul in germana pentru Leudra, zicea ca stie ce e ca si planta, dar avea un lapsus pentru cuvant si al meu dictionar a cedat. Cum se zice la leudra :D multumesc

    ReplyDelete
  11. Adizzy,în germana îi zice Bärlauch(se citeste berlauh)
    Cu placere :)

    ReplyDelete
  12. Sehr lecker Suppe!
    Ich habe auch kochen.
    danke für das Rezept.
    Grüße

    Gizi

    ReplyDelete
  13. Azi am renunţat la felul doi şi desert, ca să pot mânca două porţii :D

    Excelentissimă! :*

    http://img52.imageshack.us/img52/7136/supdeleurdacuperisoarem.jpg

    ReplyDelete
  14. Arcadia,ma bucur ca ti-a placut supa!
    Te pup si îti doresc o duminica cu muuuult soare,asa cum e acum la noi!:*

    ReplyDelete
  15. Si mie imi place leurda !!! ... ca sa nu mai zic ca mergem si o culegem noi cu mare drag , se poate si congela daca vrei sa ai mai mult timp ;) am cateva retete cu leurda , dar supica nu am facut inca si pare fff interesanta aceasta varianta !!!

    ReplyDelete
  16. Catkitchen,merci de pontul cu congelarea.Nu am congelat leurda niciodata.Anul viitor o sa congelez de proba,sa vad daca îmi place.
    Nu se schimba/sau pierde din aroma prin congelare?

    ReplyDelete
  17. este pentru prima data cand o congelez si eu , mie mi se pare ok , dar merita sa incerci si tu ... mi-am pus pungi diferite cu partea alba din leurda si pungi doar cu frunze !!!

    ReplyDelete
  18. O sa incerc si eu,în sezonul viitor!
    Merci de tipsuri! :)

    ReplyDelete
  19. merita sa incercam orice , daca ne place e ok , daca nu ... asta e ....macar am incercat ;)

    ReplyDelete
  20. Exact!Si orice sfat e bine venit.Multumesc Catkitchen!
    Pupici :)

    ReplyDelete
  21. Deja incerc a treia oara sa dau comentariu,si nu stiu daca reusesc.
    Decoi,mie mi-a congelat mama cateva pungi de leurda ca a primit multa si nu stia la ce sa o mai foloseasca.Abia astept sa mergem in tara,:)

    ReplyDelete
  22. Cool!Deci anul viitor sigur o sa încerc si eu leurda congelata.
    Merci de tipsuri,fetelor! :*

    ReplyDelete