April 8, 2007

TORT CU FRUCTE DE PADURE




Ingrediente blat:
  • 4 oua
  • 30 g amidon
  • 35 g faina
  • 60 g zahar
  • 2 g praf de copt
  • coaja e portocala razuita

Ingrediente Crema: 

  • 250 g mascarpone
  • 200 g ciocolata alba de menaj
  • 50 g ciocolata amaruie de menaj
  • 50 ml lapte de cocos din doza
  • 60 g zahar
  • 300 g fructe de padure congelate (zmeura, mure, coacaze negre si rosii, capsune)
  • + fructe de decorat 

Se pun ouale cu zaharul si coaja de portocala într-un vas.
Se mixeaza la maxim pîna volumul se tripleaza (cel putin).
Se adauga faina amestcata cu amidonul si praful de copt, apoi se încorporeaza usor în ouale mixate.
Se unge o tava cu unt, se pudreaza cu faina, apoi se toarna aluatul, cu grija.

 Se da în cuptorul preîncalzit la 170 °C pentru 20 minute/maxim 25'.

Dupa ce e copt blatul, se scoate din tava si se da la racit pe un gratar.

A iesit un blat frumusel.

Se pregateste crema. Punem masacrpone într-un vas încapator,
adugam laptele de cocos si zaharul, si amestecam de zori, pîna se topeste zaharul.
Eu am amestecat manual, zaharul s-a topit relativ repejor.

Am facut niste gratare din cioco alba si cea amaruie (cu asta mai tîrziu).


Restul de cioclata alba se toarna la crema de mascarpone si se amesteca bine.
Înainte de a aduga fructele de padure, se opreste crema alba pentru decor
(cîta doriti, în functie de decoratie. Eu mi-am pus direct cam cît am cerzut ca am nevoie, în sprit ).

Fructele de padure se pun congelate în crema, se amesteca bine. Iese o crema lila.

Se taie blatul în doua.


Se umple cu crema si se acopera cu cealalta jumatate de blat.
Se apasa foarte usor cu palmele, pentru a se aranja putin crema între blaturi.

Apoi se decoreaza cu crema alba. Se topeste si ciocolata amaruie,
se mai mînjesc putin gratarele albe, iar cu restul decorati peste crema alba, sau dupa plac.


Sectiune

20 comments:

  1. cum ai topit ciocolata aoa alba de ai facut dantela aceea peste tot am vaut dar nimeni concret nu spune cum o face cum o topiti cu ce o turnati in forma de gratar....ar fi interesant sa gasesc si explicatia in detaliu

    ReplyDelete
  2. Atata am cautat ce tort sa fac de ziua copilului saptamana viitoare pana am dat de asta. Tatammm...ca in desene animate mi s-a aprins beculetzul!! Arata fantastic si e sigur la fel de gustos.
    Cu dantelele alea de ciocolata am si eu emotii dar exersez maine sa vad ce imi iese.
    Felicitari pentru blog! Mi se pare fantastic!

    ReplyDelete
  3. Anonimule,dantela aia de ciocolata se face foarte usor.Topesti ciocolata de menaj(cea mai indicata la gratate,ca e mai rezistenta),si ..ori faci un cornet de hîrtie de copt,pui ciocolata topita înauntru ,tai vîrful,si il folosesti pe post de sac de decorat.Sau topesti ciocolata directîntr-o punga,cîd e topita îi tai un coltisor,si faci ce forme doresti pe o hîrtie de copt.Dupa întarire le desprinzi cu grija.Oricum se desprind usor.

    ReplyDelete
  4. Moni,dantelele alea,merg mai usor decît crezi.Între tim le fac si eu ceva mai frumoase,dar la început ,exact ca la tortul asta,asa mai grosolane.Desi e bine si asa.Doar tre sa se vada ca e un tort hand made,si nu unul de vitrina :)

    Bafta,si la multi ani! Pup!

    ReplyDelete
  5. Wow...arata foarte bine. Cand vad cate poti face, raman pur si simplu uluita. Felicitari. Vreau sa fac si eu tortulet pentru viitorul meu sot. E ziua lui acusi. Insa tre sa fie un tort pt vreo 15 persoane. Asta pare mic...este? Nu pot sa imi dau seama cat de inalt e?

    Scuze, eu nu am aproape deloc experienta in bucatarie. Ma gandeam sa adaptez tortul tau...sa fac cumva doua blaturi (tava mea de tort e rotunda), sa pun crema in interior, dar tin mortis sa pun decor de fructe deasupra. Sa fie ticsit de fructe, sa pun gelatina ca sa stea acolo bine. Oare daca pun si fructele de padure in crema, nu e prea mult? Crezi ca am vreo sansa sa iasa tortul asa cu decor de fructe?

    Please help, cum pot sa adaptez tortuletul tau...la cerintele mele?

    ReplyDelete
  6. As spune ca pentru 15 persoane,si unul în forma rotunda(daca e aia normala de 28 cm) e putin.Posibil ca cineva sa doreasca înca o bucatica.
    Eu as face portie dubla,într-o tava mai mare dreptunghiulara.

    Nu mai tin minte exact cît cm înaltime a avut dar a fost destul de înaltut.Vreo 8-9 cm sigur a avut..

    Cît despre acoperitul cu fructe,eu zic ca merge bine,dar depinde si cum îl faci.

    Daca îl faci rotund,ar fi bine daca ai avea un inel de montat torturi,si ai pune fructele în gelatina/sau Agartine(agar-agar),sau Tortenguß(gelatina aia speciala pentru tartele cu fructe)
    ...sau..faci un mushuroi de fructe deasupra,si apoi torni gelatina peste ele.Atunci nu ai nevoie de inelul ala de montat.

    Dar!Fructele de deasupra,nu le amesteca cu crema...doar fructele si gelatina.


    Nu am înteles de ce sa faci 2 blaturi.faci doar unu mai mare si îl tai în doua felii.



    Daca mai ai nevoie de idei,spune! :)

    ReplyDelete
  7. Multumesc mult pentru raspuns.

    Am gasit solutia. O sa fac doua torturi. Eu am inel de montat torturi, mai fac rost de unul si execut doua ca sa ajunga pentru toata lumea.

    Intrebare: Blaturile nu trebuie insiropate deloc? si...Fructele de paduri probabil le voi gasi congelate. Le pun pe tort asa congelate, sau le decongelez?

    ReplyDelete
  8. A...si inca o intrebare. Laptele de cocos de gaseste usor? Daca nu gasesc, am cu ce sa-l inlocuiesc?

    ReplyDelete
  9. Cele din interior,eu le-am pus congelate.
    Deasupra,nu as risca.Nu siu cum se comporta dupa decongelare,în combinarie cu gelatina.

    Eu le-as lasa la decongelat într-o strecuratoare/sita,si apoi le-as pune deasupra,dupa care as turna gelatina.

    Daca nu gasesti lapte de cocos,nue mare problema.Asta e doar ca aromatizant.Deci daca-l sari,nu se întîmpla nimic cu crema.Dar daca totusi vrei aroma de cocos(mie mi-o place) poti adauga în crema 1-2 linguri de cocos ras.

    ReplyDelete
  10. Multumesc mult mult mult!

    Am sa te instiintez daca a iesit un tort comestibil sau nu...:P

    ReplyDelete
  11. Cu cea mai mare placere!ma bucur daca ti-am fost un mic ajutor! :)

    ReplyDelete
  12. Maya, numai retete delicioase pe blogul tau! Acum am vrut sa fac si eu tortul acesta cu fructe de padure pentru ca este ziua sorei mele, numai ca mie nu mi s-a umflat blatul:( si nu inteleg de ce... Am facut doua, dar pe viitor, ce sa fac sa mi se umfle si mie asa frumos ca la tine? Bine, nici cuptorul meu nu e asa bun dar totusi...cum faci?:)

    ReplyDelete
  13. Eileen,în primul rînd bat ouale bine,iar apoi încorporez usor faina si amidonul..dar poate ai folosit o tava prea mare,ca un blat din 4 oua nu este foarte multa masa.
    Apoi mai depinde si de faina,si bineînteles,cred ca cel mai important la pandispan este cuptorul si temperatura..

    ReplyDelete
  14. Multumesc mult pentru sfaturi!! :*:*

    ReplyDelete
  15. Imi spuneti va rog frumos ce dimensiuni avea tava aproximativ?Observ ca tortul l-atzi facut in 2007!sunt foarte uimita eu nici in 2012 nu reusesc asa ceva.. doar incerc!Va pup!

    ReplyDelete
  16. Inca ceva doresc sa ma sfatuiti..eu am numai afine negre congelate..si nu as dori sa pateze blatul in mov..oare in combinatia aceasta de ciocolata si mascarpone ar pata blatul?Multumesc anticipat

    ReplyDelete
  17. Raluca, tava masoara 20 x 22 cm. Din pacate nu am avansat la modelat si decorat torturi. Treaba asta nu se afla printre pasiunile mele. Am încercat, dar sînt antitalent :D

    ReplyDelete
  18. Raluca, si în amestecul meu de fructe de padure au fost afine. Nu s-a patat blatul, doar crema devine usor liliache.

    ReplyDelete
  19. arata foarte bine, dar cred ca ai gresit anumite gramaje cand ai publicat, 30 gr de amoniac in blat?!?!?!?!?! chiar nu cred, eu tocmai am facut blatul si nu mai pot sa respir de la mirosul puternic de amoniac....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daca citeai atent/a, vedeai ca am folosit amidon, nu amoniac. Da o cautare pe blog a cuvîntului "amoniac", si sigur vei descoperi ca în cele peste 800 de retete postate nu exista acest ingredient. Amidonul fin de porumb însa este un ingredient foarte des folosit de mine. În aceasta reteta are rolul de a înlocui o parte din faina si pentru un blat mai usor/pufos/farimicios.

      Un sfat din partea mea - arunca amoniacul si nu-l mai folosi în bucatarie. Eu încerc sa folosesc ingrediente cît mai naturale. Renunt chiar si la praful de copt din blaturi/prajituri, dar daca totusi e nevoie îl înlocuiesc cu acid tartric ( este un acid organic obtinut în urma vinului, se gaseste în struguri, chiar si banane).

      O zi buna,

      M.

      Delete