March 29, 2007

SARMALE CU VARZA CREATA

Sarmalute cu foi de varza creata (Wirsing)


[100831.jpg]

Ingrediente:
  •     800-1000 g carne macinata (porc+vita)
  •     80-100 g orez 1-2 morcovi
  •     2 cepe rosii
  •     1/2 ardei gras
  •     1-2 catei usturoi
  •     1 legatura mica de marar
  •     sare, piper, boia dulce (fac.)
  •     ulei de floarea soarelui
  •     1 ou
  •     ceva bulion de rosii
  •     1-2 linguri otet + 1 lingurita de sare în apa cu care se opareste varza

Toate legumele se toaca foarte fin sau se dau pe razatoare (eu le-am maruntit cu robotul) si se pun la prajit în putin ulei. Cînd sînt usor rumenite si devin moi se condimenteaza cu sarea, piperul si boiaua (fac.). Se aduga orezul în tigaie împreuna cu mararul tocat marunt si se mai lasa 2-3 minute la prajit,  la foc mic. Apoi se lasa la racit. Între timp se framînta/amesteca, carnea macinata cu 1-2 oua, sarea si piperul. Cînd legumele s-au racit se aduga la carnea macinata si se amesteca bine. Daca mai e nevoie, mai adaugati sare, piper..

La varza creata/sau oricare alt tip de varza, se scobeste cotorul cu ajutorul unui cutit. Varza se aseaza într-un castron (sau alt vas încapator) cu orificiul/scobitura în sus si se toarna apa clocotita (cu sare si otet). O sa vedeti cum se desfac frunzele. Nu se lasa prea mult - varza creaza/Wirsing-ul se înmoaie rapid în comparatie cu alte tipuri de varza. Cele cu foaie groasa se desfac mai greu. Probati cu o frunza, vedeti daca puteti împacheta. Daca o lasati prea mult, riscati sa se faca prea moale si se rupe la împachetat.

Împachetati sarmalele, le aranjati frumos în oala, apoi puneti bulion peste ele (dupa gust) si apa cît sa le cuprinda. Se lasa la foc mai mare pîna dau primul clocot, iar dupa aceea se lasa mai departe la foc mic. Se fierb destul de repede si sînt delicioase. Se pot servi cu smîntîna acra. 



3 comments:

  1. interesant...vreau sa incerc reteta dar nu am inteles cum se procedeaza cu varza..

    ReplyDelete
  2. interesant..vreau sa incerc reteta dar nu am inteles cum se procedeaza cu varza

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am editat putin, sper ca acum se întelege. Daca nu, da de stire :)

      Delete