Later Edit : Aceasta reteta am facut-o de nenumarate ori în diferite variante cu diferite feluri de faina sau în amestec, cu si fara seminte...
Ingrediente:
- 450 gr faina (orice fel, nu e nevoie de faina speciala)
- 1/4 lingurita de drojdie uscata
- 1 1/4 lingurita de sare
- 360 ml de apa.


Apoi se acopera cu folie si se lasa la dospit între 14-16 ore. Maxim 30.

Prima pîne, dupa 14 ore de dospeala.
Aluatul e destul de moale si cu gauri. Cu ceva faina se poate manevra destul de bine.




se pune capacul si se da la cuptorul încins la 260°C.

Dupa 30 de minute se da capacul jos si se mai lasa aproximativ 15 minute.





Asta a facut o goaja ca o glazura care pocneste... super!
Cred ca din cauza ca am pus mai multa apa în oala încinsa.


sa nu mai aibe asa multe bule de aer aluatul.

si am pus-o într-un caston uns cu ulei pentru cele 2 ore finale de dospit. Apoi direct din castron,
am aruncat pîinea în oala încinsa cu 100 ml apa.









Maya, cum adica pui apa in tava? Si painea in apa? Raspunde-mi, te rog ca as incerca, dar nu mai inteleg nimic. Nu sunt foarte priceputa si imi trebuie un pic de ajutor....
ReplyDeleteIarta-ma ca nu am vazut comentarul tau pîna acum.
ReplyDeletepai nu e multa apa,si am cam explicat ce si cum.pentru a întelege mai bine,vezi filmuletul de la youtube.Acolo arata cum se face pîinea fara framîntat.
Deci, cauti pe youtube : NO KNEAD BREAD.
Eu am reteta de la Maria,si ea asa facut,cu nitica apa în oala fierbinte de tot,si asa am facut si eu..dar merge si fara.cel mai bine iese pîinea într-o oala groasa de fonta,si antiaderenta :)
Maya,
ReplyDeletese poate folosi si altfel de faina, nu neaparat alba? (facuta din intreg bobul de grau?)
Multumesc de explicatii, painea intr-adevar arata minunat.
Da,Deniza,se poate!
ReplyDeleteNeaprat sa folosesti un vas mai mic si înalt,sa cresca frumos pîinea!
Multumesc de vizita! :)
Grozava paine! Si reteta este foarte comoda deoarece se poate lasa la crescut in timp ce plec la lucru sau poate si in frigider? Am o intrebare, deoarece eu nu am oala ca a ta. Merge si intr un vas de jena incins? Trebuie cu capac sau fara?
ReplyDeleteAcuma am vazut comentariul cu capacul... oala de inox cu fundul gros nu merge? Numai la alea am capac.
ReplyDelete