ALUAT:
- 350 g faina
- 25 g drojdie
- 40 g zahar
- 50 g unt
- 120 ml lapte
- 1 vf. cutit sare
- 1 ou
- coaja rasa de la 1/2 lamîie
PREPARAREA ALUATULUI:
Se pune faina într-un castron, se face o adîncitura în care se pune drojdia frecata cu 20 g zahar si 60 ml lapte. Se lasa asa 15 minute. Dupa aceea se adauga restul de zahar, untul, laptele sare, ou si coaja de lamîie. Se framînta bine, din aluat se formeaza o bila si se lasa la crescut la temperatura camerei acoperit, timp de 15 minute.
Aluatul - care între timp a crescut putin se întinde pe masa de lucru, presarata cu faina.
UMPLUTURA:
- 200 g martipan
- 200 g alune macinate
- 150 ml lapte
- 1 lingurita scortisoara ( optional )
Se amesteca martipanul cu alunele, laptele si scortisoara si amesteca/framînta bine pîna devine o masa moale - care se poate întinde.
Se întinde umplutura.
Se roleaza.
Cozonacul se pune într-o tavarotunda unsa cu unt. Capetele se împreuneaza prin presare. Se acopera cu un servet curat si se mai lasa la crescut 15 minute.
Între timp se încalzeste cuptorul la 180°C. Cînd cuptorul atinge temperatura se pune tava cu cozonacul pe sina din mijloc. Se lasa aprox. 55 minute la copt. Se scoate dn tava si se lasa la racit pe un gratar.
Dupa jumatate de ora la 180 °C am dat cuptorul la 160°C ai am lasta mai departe pîna sau împlinit cele 55 de minute.
- 100 g marmelada de caise(fina)
- 2 linguri de apa
Se pune marmelada cu 2 linguri de apa la fiert ( eu am fiert-o în MO la 700Watt 1 minut ) si se amesteca bine.
No comments:
Post a Comment